Hoe ben je bij Databalance terecht gekomen?
Via de opleiding Netwerkbeheer ben ik in 2017 stage gaan lopen bij Databalance op advies van mijn docent (tevens ook oud stagiair Databalance). Ik ben toen in het Netwerk & Windows team gestart en ging aan de slag met de toenmalige Cisco firewalls en het automatiseren van onze Windows installaties. Toen ik mijn stage succesvol had afgerond en was geslaagd, ben ik verdergegaan met de HBO Cyber Security & Cloud Engineering gevolgd door de Master Security & Network Engineering. Ik ben toen parttime blijven werken bij Databalance en heb deze opleidingen ook succesvol afgerond. Daarna ben ik in vaste dienst gekomen als Security & Network Engineer.
Welke kennis voeg je toe aan het team?
Als Security & Network Engineer ben ik onder andere verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van ons netwerk en beveiliging daarvan. Dit betekent dat ik de firewalls en het netwerk beheer, zodat onze klanten kunnen rekenen op de hoogste norm qua veiligheid en beschikbaarheid. Verder heb ik gedurende mijn master een onderzoek gedaan voor Deloitte naar Zero Trust netwerktoegang en voor AMS-IX naar Internetknooppunten in een toekomstige Internet architectuur. Deze kennis gebruik ik binnen onze organisaties, datacenters en klantomgevingen om het netwerk nog veiliger en betrouwbaarder te maken.
Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen binnen je vakgebied?
Op netwerkgebied zijn er de laatste jaren veel softwarematige ontwikkelingen geweest. Steeds meer (basis) netwerkfuncties, maar ook geavanceerdere functies zoals SD-WAN en SASE, zijn gevirtualiseerd (netwerkfunctie virtualisatie). Voor datacenters en telecomnetwerken (denk aan 5G en het toekomstige 6G) is dit essentieel geweest. Tegelijkertijd is ook de hoeveelheid data van organisaties gegroeid en daarmee de wens voor snellere netwerken en verwerking daarvan. Op hardware gebied zijn er ook continue ontwikkelingen, zoals recentelijk 800Gbit/s, om de vraag naar data bij te benen, als gevolg van AI. Voor de eindgebruiker en kantoren zijn er tegelijkertijd mooie hardware ontwikkelingen geweest die meer draadloze snelheid en stabiliteit mogelijk maken middels Wi-Fi 6E en Wi-Fi 7.
Het bovenstaande lijkt wellicht ver weg maar is dichterbij dan gedacht. Waar voorheen specialistische kennis nodig was om meerdere locaties redundant met elkaar te verbinden, gaat dit steeds eenvoudiger en betrouwbaarder door SD-WAN. Ook werken vanuit huis of op afstand is steeds gebruikelijker geworden. Door ontwikkelingen op het gebied van toegang op afstand (Zero Trust, SASE) gecombineerd met betere draadloze technieken (5G/6G, Wi-Fi 6E/7) gaat dit steeds veiliger en stabieler.
Waar ligt je passie en waar kunnen we je voor wakker maken?
Mijn passie ligt bij (technische) uitdagingen. Toen ik in de afrondende fase zat van mijn mbo-studie kreeg ik de kans mee te doen aan een grote internationale wedstrijd van Cisco. Ook al waren de meeste scholen die meededen hogescholen en universiteiten uit het buitenland, besloot ik de uitdaging aan te gaan. Het resultaat? Ik bleek beter dan ik dacht en werd 2e van Europa en de Baltische staten, met een onvergetelijke reis naar het Cisco hoofdkantoor in Silicon Valley als prijs. Graag ga ik de uitdaging met mezelf aan om dingen beter te doen of nieuwe dingen te doen. Het houdt mij scherp en maakt dat elke dag anders is.
Op welk project ben je het meest trots?
Als echte techneut ben ik het meest trost op het overzetten van onze datacenter firewalls naar next-gen firewalls. Dit traject heb ik mogen doorlopen van leverancier- en product keuze tot en met de implementatie en (de laatste jaren) het beheer. Verder ben ik stiekem ook wel erg trost op het migreren van Databalance en SJ-Solutions naar ons nieuwe gezamenlijke ticketingsysteem.